Om utbildningen
VVS- och energiingenjör på Luleå Yrkeshögskola!
Vill du bidra till energieffektiva inomhusklimat? Hos oss lär du dig rita, projektera och optimera ventilationssystem som förbättrar både energianvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Förutom alla nybyggnationer och etableringar både i norr och söder så finns ett kontinuerligt behov av dessa yrkeskategorier vid alla typer av restaurering och underhåll av ventilationssystem. Det är stor efterfrågan på den här kompetensen i hela landet.
Yrkeskategorier som är aktuella efter genomgången utbildning är bland andra VVS-ingenjör och VVS-projektör, konstruktör av värme och ventilationsanläggningar, VVS-designer, drift- och underhållsingenjör, projektledare vid byggnationer.
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen som VVS- och energiingenjör
Företag som exempelvis är med i ledningsgruppen är: Nordprojektering, Bravida, Umia, WSP och AFRY.
Yrkeshögskolan Luleå kommun har tidigare slutfört flera utbildningsomgångar av liknande slag och av de som hittills tagit examen har de flesta arbete i de yrken som utbildningen är inriktad mot.
Kommande kursstarter
Varför välja Yrkeshögskolan i Luleå?
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildning med
tillfällen på plats
Bra kontakter med
näringsliv
Så ansöker du
Ansökan
Ansökan öppnar 1 mars 2023, sista ansökningsdag 31 maj. Sista dag för komplettering 15 juni.
Nästa utbildningsomgång startar 18 september 2023.
Behörighet
För att vara behörig behöver du uppfylla kravet om grundläggande behörighet, vilket innebär att du behöver ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Motsvarande kan vara slutbetyg, intyg från allmän kurs på folkhögskola eller en utländsk gymnasieexamen. Utöver den grundläggande behörigheten behöver du också ha godkänt betyg i kursen matematik 2a/b/c eller motsvarande.
Om du har frågor om din behörighet kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Det går också bra att kontakta oss på Luleå kommuns yrkeshögskola för mer information.
Urval
Om det är fler sökande än vad vi har platser för kommer vi att göra ett urval baserat på dina gymnasiebetyg.
Kursinnehåll
Datoranvändning 35 poäng
Tillämpningar av kalkyl och presentationsprogram samt ritningsframställning i särskilda ritningsprogram.
Energiteknik 40 poäng
Energiteknik behandlar grundläggande begrepp, värmelära, värme- och luftbehandlingsteknik, värmebalans med in- och utgående energiflöden, värmeväxlare, pumpar och fläktar. l kursen ingår även grundläggande strömningslära.
Examensarbete 20 poäng
Individuellt arbete som genomförs i slutfasen av utbildningen inom ett område som den studerande tillsammans med lärare väljer.
Ingenjörsmatematik 35 poäng
Beskrivning: Kursen innehåller tillämpad matematik mot yrket VVS-ingenjör med tillämpningsteman energi, mekanik och hållfasthet.
LIA- Lärande i arbete 100 poäng
LIA-kursen är uppdelad i tre perioder 15p, 35p och 50p. De tre perioderna innebär inplacering som medarbetare med handledning.
Projekt, entreprenad och juridik 30 poäng
En helhetssyn på projektarbete som arbetsform. Olika former för upphandling av varor och tjänster liksom den juridiska innebörden av träffade avtal. Ekonomiska kalkyler och anbud.
Reglerteknik 25 poäng
Kursen behandlar utformningen av styr- och reglersystem. Fokus ligger på känd och tillämpad teknik. Kursen innehåller även teknik för drift och övervakning.
Ventilations och luftbehandlingsteknik 50 poäng
Beskrivning: Kursen behandlar hela området från dimensionerande faktorer fram till systemets utformning och uppbyggnad. Värmebehov, kylbehov och värmeåtervinning är exempel på beräkningsdelar som ingår i kursen. Kursen inriktar sig även mot industriella tillämpningar och behandlar utsläpp och påverkan på omgivningen.
Värme- och sanitetsteknik 50 poäng
Beskrivning: Kursen innehåller system för lokaluppvärmning, vatten och tappvarmvatten. Fjärrvärmeproduktion och fjärrvärmebaserad uppvärmning prioriteras samt systemets uppbyggnad och dimensionering. Ett omfattande projekt genomförs som en projekteringsuppgift.
Kylteknik
Grundläggande teoretisk kylteknik.
Upplägg
Utbildningslängd: 400 yh-poäng. En veckas heltidsstudier motsvarar 5 yh-poäng.
Studieform: Distans, heltid. Att studera på distans hos oss innebär att du läser alla de teoretiska delarna hemifrån, salstentamen bokas in och skrivs via lärcentrum eller liknande i din hemkommun. Det ingår obligatoriska praktiska examinationsmoment, så kallade närträffar.
Lärarledd tid: 8 timmar/vecka.
Kursort: Distans, Luleå.
Examen & Intyg
Examensbenämning: Yrkeshögskoleexamen VVS- och energiingenjör.
Examenskrav: Efter fullgjord utbildning erhålls ett examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i samtliga kurser som ingår i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen erhåller ett utbildningsbevis.
Kostnader
Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
Intresseanmälan
Välkommen till Yrkeshögskolan i Luleå!
Luleå tillhör en region i kraftig tillväxt. För att tillgodose de kommande etableringarna och annan efterfrågad kompetens kommer Vuxenutbildningen Luleå kommun att starta 5 Yh-utbildningar till hösten inom områden där det finns stora rekryteringsbehov. Luleå kommuns yrkeshögskola är en del...
Läs mer om Yrkeshögskolan i Luleå och visa alla utbildningar.