Sök utbildning 👉
Korta YH-utbildningar

Diagnosklassificering

Längd
20 veckor
Utbildningstakt
Deltid, distans
Längd
20 veckor
Utbildningstakt
Deltid, distans
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Diagnosklassificering 25 YH poäng

Den här kursen ger dig som arbetar som medicinsk sekreterare en efterfrågad kompetensutveckling. Du lär dig att självständigt koda och klassificera diagnoser och åtgärder enligt gällande regler och anvisningar. Du får även kunskap om etiska frågor som kan uppstå vid kodning samt klassificeringens påverkan på statistik, verksamhetsuppföljning och forskning.

Medicinska sekreterare/läkarsekreterare/vårdadministratörer med äldre och kortare utbildning har inte den kursen i sin tidigare utbildning. Detta orsakar mycket stor arbetsbelastning för dem som har kompetensen i diagnosklassificering som behöver klassificera och kontrollera den medicinska dokumentationen så att rätt koder är registrerade.

Diagnosklassificering kräver att man har arbetat som medicinsk vårdadministratör, medicinsk sekreterare, vårdadministratör eller läkarsekreterare med patientrelaterad medicinsk dokumentation och har viss erfarenhet av diagnosklassificeringens betydelse i vården och konsekvenserna av dessa.

Kursen ger den studerande möjlighet att komma vidare i regionernas Kompetensstege för medicinska sekreterare i sin kompetensutveckling. Kursen ger även möjlighet att bli ansvarig inom sin enhet i diagnosklassificering.

För mer information om Diagnosklassificering, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Xenter Yrkeshögskola?

Praktik/LIA

Samarbete med branscher

Behov på arbetsmarknaden

Så ansöker du

6 månader heltid yrkeserfarenhet av yrkesrollen läkarsekreterare, medicinsk sekreterare eller vårdadministratör.

Kursens mål

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om/i:

  • ska den studerande ha kunskaper om regelverket som styr diagnosklassificering och DRG-gruppering etiska frågor som kan uppstå vid kodning och vikten av opartiskhet och objektivitet
  • kunskaper om diagnosklassificering så som huvuddiagnoser och bidiagnoser/primär och sekundär klassificering inom såväl öppen- som slutenvård
  • kunskaper om klassificering av vårdåtgärder
  • kunskaper om klassificeringens betydelse för forskning och verksamheter
  • specialiserade kunskaper i klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) och om kostnad per patient (KPP).

Efter avslutad utbildning har du färdigheter i att:

  • ska den studerande ha färdigheter i att klassificera diagnoser
  • kunna göra korrekta kodningar av tillstånd och åtgärder, utifrån patientjournaler och satta huvuddiagnoser och bidiagnoser
  • kunna redogöra för etiska perspektiv vid kodning
  • kunna söka information om nyheter och uppdateringar i ICD-10-SE.

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

självständigt kunna klassificera och koda diagnoser och åtgärder i enlighet med Socialstyrelsens klassificeringsanvisningar för öppen- och slutenvård enligt ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning.

Upplägg

Helt på distans med regelbundna digitala träffar. Kursen går på deltid (cirka en dag i veckan) för att möjliggöra samtidigt arbete. De digitala träffarna spelas in för ökad flexibilitet och tillgänglighet. Allt kursmaterial finns tillgängligt på lärplattformen. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Diagnosklassificering

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Xenter Yrkeshögskola
Utbildningsv. 3
147 85 Tumba

Xenter Yrkeshögskola

På Xenter Yrkeshögskola utbildar du dig och får rätt kunskap för ditt drömjobb. Xenter är unikt med sina många studior för TV-produktion, filmeffekter och labbmiljöer för 3D-print, hiss och marin service. Deras YH-utbildningar är avgiftsfria och studiemedelsberättigade. YH-utbildning är ett...

Läs mer om Xenter Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights