Kommande starter
Om utbildningen
Som distributionselektriker är det ditt uppdrag att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. En distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet.
För att elektricitet ska kunna komma kunden till godo leds den från ett kraftverk via det stora stamnätet och vidare till mindre regionala och lokala elnät som förser byggnader, gator och parker med elektricitet. Som distributionselektriker är det inom de regionala och lokala näten, så kallade distributionsnät, som du bygger, reparerar och underhåller ledningar, ställverk och nätstationer.
Arbetet som distributionselektriker är fritt och omväxlande men kräver samtidigt stor kunskap. Att arbeta fysiskt utomhus är en naturlig del av arbetet. Eftersom distributionsnätet finns i hela Sverige innebär det också variation när det gäller miljön du arbetar i. Distributionsnätet finns i städer, längs vägarna och ute i skog och mark.
Som distributionselektriker kan du vara anställd hos elkraftföretag eller hos entreprenadföretag som jobbar på uppdrag av elkraftföretag.
Distributionselektrikerns arbetsuppgifter handlar om att:
- Bygga nya kraftledningar
- Dra och skarva kablar, jordkabel eller luftledning
- Underhålla, inspektera och reparera elnät
- Felsöka och åtgärda fel i ställverk och transformatorstationer
- Installera elmätar
- Byta ut ledningar och andra delar som blivit för gamla
Kursinnehåll
- Mekatronik 1, MEKMEK01 (100 p)
- Praktisk ellära, ELLPRA0 (100 p)
- Elmätteknik 1, ELÄELM01 (100 p)
- Elkraftteknik, ELRELF0 (100 p)
- Elmotorstyrning, INSELS0 (100 p)
- Elinstallationer, INSELI0 (200 p)
- Elektromekanik, ELRELK0 (100 p)
- Komvuxarbete, KVAREE (100 p)
- Belysningsnät, ELDBEY0 (100 p)
- Högspänningsnät, ELDHÖG0 (100 p)
- Lågspänningsnät, ELDLÅS0 (100 p)
- Nät- och transformatorstationer, ELDNÄT0 (100 p)
- Nätunderhållsarbete i stadsnät, ELDNÄU0 (100 p)
- Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4–24 kV, ELDNÄD0 (100 p)
Så ansöker du
Godkänd grundskola. Vi rekommenderar även godkänt i gymnasiets första kurser i Svenska, Engelska och Matematik.
Examen & Intyg
Betyg anges från och med 1 juli 2012 med A-F för elektrikerkurserna. Efter godkänt prov erhålles nationellt betyg som utfärdas av Vuxenutbildningen.
Du ansöker om finansiering via Vuxenutbildningen i din hemkommun. För mer information hur, kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun. Är du arbetslös och uppbär A-kassa och vill studera så kontakta din A-kassa och kontrollera vilka möjligheter det finns till distansstudier.
Kostnader
Kontakta Teknikutbildarna för prisuppgift och mer information.
Intresseanmälan
Trainor
Vi utbildar varje år närmare 400 elektriker. Det gör oss förmodligen till Sveriges största och bredaste elektrikerskola. Hos oss kan du välja mellan fem olika inriktningar: Installation, Industri, Automation, Distribution samt Larm- och Säkerhet. Efterfrågan på elektricitet, energisparande lösningar och...