Om utbildningen
PÅBYGGNADSUTBILDNING I FOTO
DISTANSUTBILDNING PÅ HALVFART (50%)
Påbyggnadsutbildningen i foto är en 1-årig utbildning på halvfart där du som deltagare får fördjupa dig inom bildberättande och göra två stycken projekt under läsåret.
Du kanske redan har gått Foto distans – grundutbildning vid Sigtuna Folkhögskola, eller en motsvarande grundutbildning och vill nu arbeta projektinriktat.
UPPLÄGG
DIGITALA TRÄFFAR
Vi ses på digitala träffar varannan tisdag. På träffarna tittar vi på varandras bilder och ger konstruktiv feedback. Som komplement till undervisningen kommer ni att få tillgång till Moderskeppet som har flera hundra videokurser för fotografer och kreatörer. Utbildningen ställer höga krav på att du själv tar ansvar för ditt fotograferande och du förväntas lägga ner 20 timmar i veckan på foto.
INNETRÄFFAR
Under årets gång har vi två inneträffar på Sigtuna Folkhögskola, en på hösten och en i slutet av vårterminen. Förutom att jobba med bilder på plats, går vi också på utställning i Stockholm och tar in gästföreläsare till skolan. Dessa internathelger är mycket viktiga för utbildningen och en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen.
Sigtuna folkhögskola på Facebook
Så ansöker du
ANSÖKAN
När du söker till oss vill vi att du konkretiserar vad du vill göra för fotoprojekt under vårterminen. Det kan exempelvis vara ett dokumentärt projekt, landskapsfotografi eller porträtt på människor. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att projektet du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med under en hel termin och att det du vill fotografera inte är starkt säsongsanknutet. Vi vill också att du bifogar 10 stycken egentagna bilder som representerar dig som fotograf.
För att bli antagen ska du ha gått Foto distans – grundutbildning eller ha en likvärdig utbildning.
Du söker till utbildningen genom att ladda upp ett personligt brev, projektplan och 10 egentagna bilder som representerar dig som fotograf. Om du går vidare som kandidat gör vi i ett sista steg en intervju via Teams.
Vi gör en samlad bedömning utifrån ditt personliga brev, dina bilder, din projektplan samt intervju om du är aktuell för utbildningen.
Projektplanerna ska svara på frågorna:
- Vad vill du fotografera?
- Varför vill du fotografera detta?
- Hur ska du fotografera detta?
- Du ska också resonera kring frågan, varför är det här projektet intressant för andra att titta på?
Max 2 A4 per projektplan.
Examen & Intyg
Efter utbildningen får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas.
Kostnader
KOSTNADER
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
-
försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
-
kostnader för skolans digitala lärmiljö.
Materialavgiften täcker kostnader för:
-
kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.
Schablonavgiften är 300 kr/termin.
Materialavgiften är 800 kr/termin
Internat, kost och logi
-
HT 23 (internathelg 1):2072 kr
- Vt 24 (internathelg 2 och 3):2812 kr
DET HÄR BEHÖVER DU
Du behöver ha en modern digital systemkamera (max 10 år gammal) och tillgång till dator och internet. Du ska också ha en handblixt som du kan sätta på din kamera.
Det underlättar om du har hörlurar med mikrofon när du deltar i de digitala träffarna.
Prenumeration på Creative Cloud (ni har studentrabatt)
Intresseanmälan
Folkhögskolan har funnits i drygt hundra år. Precis som vid starten vill vi vara en mötesplats. En plats där du kan pröva och ompröva, våga tänka nytt, våga lyckas och misslyckas tillsammans med andra. Du kanske vill gå en av...