Att plugga på distans har blivit alltmer populärt. I och med de senaste årens tekniska utveckling har distans som studieform verkligen revolutionerats. Idag kan du studera de allra flesta utbildningar på distans.
När du läser på distans har du friheten att själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Du kan plugga när, var och hur du vill. Men det krävs att du tar mycket eget ansvar för dina studier. Kraven under en distansutbildning är lika höga som under en "vanlig" utbildning i klassrum.
Förslag på utbildningar
Plugga på distans – när, var och hur du vill!
Att plugga på distans passar dig som vill läsa en specifik utbildning utan att behöva till exempel flytta eller säga upp dig från ditt jobb. Idag erbjuder de flesta universitet och högskolor studier på distans, såväl hela utbildningar som kortare kurser. Du kan faktiskt hitta distansutbildningar inom samtliga utbildningstyper idag. Det finns enormt många distansutbildningar att välja bland!
Hur funkar det med distansstudier?
För att du ska kunna studera på distans krävs att du har en dator med internetuppkoppling. Vissa distanskurser är helt webbaserade, vilket innebär att du aldrig behöver åka till skolan, varken vid introduktioner eller för tentatillfällen. Det finns dock distansutbildningar som kräver ett antal obligatoriska träffar under utbildningens gång. Vissa skolor förlägger träffarna till olika lärcentra runt om i landet. Då kan det vara en bra idé att du redan från början tar reda på när och var kursens möten kommer äga rum så att du kan planera därefter.
Det virtuella klassrummet
Högskolor, universitet och de flesta andra utbildningsanordnare har olika webbaserade lärplattformar. Ofta har man möjlighet att göra inlägg, kommentera dina klasskamraters inlägg, föra diskussioner och ställa frågor till läraren. Idag finns även möjligheten att föra diskussioner och ta del av seminarium via webbkamera.
Vad kan jag läsa på distans?
Utbudet av distansutbildningar är stort och växer hela tiden, men du kan inte läsa alla utbildningar på distans. Du kan till exempel inte studera till läkare på distans. Det är därför att vissa utbildningar kräver praktiskt utförande, speciell utrustning och interaktion mellan lärare och studenter.
Det är däremot möjligt att läsa till ingenjör på distans till exempel. Det finns flertalet längre utbildningar som erbjuds på distans. Exempel på några ämnesområden med många distansutbildningar är beteendevetenskap, data, ekonomi och administration, juridik, religionsvetenskap, språk, teknik… Alternativen är många!
Sista anmälningsdag för distansutbildningar?
För distansstudier på ett universitet eller en högskola gäller samma sista ansökningsdatum som för övriga utbildningar. Andra studieformer, som exempelvis YH-utbildningar och folkhögskoleutbildningar, har olika startdatum och sista ansökningsdag kan variera.
Är distansstudier lika bra som vanliga utbildningar?
Om du studerar på universitet eller högskola så är 30 högskolepoäng alltid 30 högskolepoäng, oavsett om du läser dem i klassrum eller på distans. Kvalitets- och behörighetskraven är desamma oavsett om du läser på utbildningsorten eller på distans.
Fyra fördelar med distansstudier
- Du bestämmer själv när du vill plugga, om det så är på dagen eller på natten.
- Du bestämmer även själv var du vill studera, hemma, på biblioteket eller på ett fik? Det enda som krävs är i regel en dator med internetuppkoppling.
- Att studera på distans ger dig frihet under ansvar!
Hitta alla distansutbildningar här!
💡 Bra att tänka på innan du väljer en distansutbildning
Det finns många fördelar med distansstudier och ibland kan det vara lätt att begränsa sig enbart till utbildningar som ges på distans. Om du vill bredda utbudet finns det många utbildningar som ges delvis på distans, till exempel med en träff per vecka.
Många yrkeshögskolor och universitet har också väldigt fria studier där du har mycket egen studietid. Var inte rädd för att bredda perspektivet så att du hittar en utbildning och ett yrke som verkligen passar dig.