Sydkoreansk kultur har blivit alltmer populär i väst, inte minst Sverige, och det är fler och fler svenskar som vill studera i Sydkorea. Samtidigt är det många som tänker att det är krångligt eller läskigt att resa till ett land så långt bort. Oroa dig inte, i denna artikel hittar du all information du behöver för att påbörja dina utlandsstudier i Sydkorea med allt från visumprocessen till kulturella skillnader.
Vi berättar även hur du söker till universitet och skolor, hur du hittar boende och vad du kan hitta på i landet som student.
Språk Koreanska |
Huvudstad Seoul |
Valuta Sydkoreansk won |
Befolkning 51,7 |
Utbildningssystemet i Sydkorea
Det sydkoreanska utbildningssystemet består av tre stadier: primary school (årskurs 1-6), middle school (årskurs 7-9) och high school (årskurs 10-12). De två förstnämnda stadierna är obligatoriska för koreanska barn, medan high school är icke-obligatorisk även om de allra flesta av ungdomarna i landet väljer att slutföra den. Efter high school fortsätter majoriteten till universitetsstudier på antingen ett statligt eller privat universitet. Universiteten i Seoul är kända för att vara de mest prestigefulla, och ungdomar från hela landet strävar efter att bli antagna till ett av dessa. De tre mest eftertraktade kallas för "SKY" och utgörs av Seoul National University, Korea University och Yonsei University. Andra populära universitet i Seoul är Hanyang University och Hankuk University of Foreign Studies.
Hur söker jag till studier i Sydkorea?
Att söka till studier i Sydkorea är inte lika krångligt som man kan tro. För dig som har gått ut gymnasiet här i Sverige, kan du fortsätta dina studier i Sydkorea genom att läsa 1-2 fristående terminer (så kallad Study Abroad) eller en kandidatexamen på 4 år. Vissa universitet erbjuder även sommarkurser på några veckor, t.ex. Hankuk University of Foreign Studies. Observera att Study Abroad endast gäller de som redan läser på ett universitet i Sverige. För dig som ännu inte gått ut gymnasiet, finns exempelvis språkkurser i koreanska i varierande längd.
Behövs visum för att studera i Sydkorea?
Svenska medborgare behöver visum för att studera i Sydkorea. Det finns flera typer av visum och vilket just du behöver beror på den typ av utbildning du ska gå. Studenter som ska läsa fristående terminer eller en kandidat behöver generellt sett en D-2 “Study Abroad” visum, medan de som ska läsa en språkkurs oftast söker en D-4 “General Trainee” visum.
För att söka visum behöver du ha blivit antagen till ett universitet eller en skola i Sydkorea. Ansökan sker online via den svensk-koreanska ambassadens hemsida, där du laddar ner och fyller i ansökningsblanketten och sedan skickar den till ambassaden. Du kan även besöka den koreanska ambassaden i Stockholm och göra ansökan i person. Om du ansöker via en utlandsstudieförmedlare kan de ofta hjälpa dig med visumprocessen. Ett exempel på en förmedlare är Blueberry College & Universitet som hjälper dig både med att söka visum, CSN, försäkring etc.
Hur kan jag finansiera mina studier i Sydkorea?
För att finansiera dina studier i Sydkorea kan du söka lån och bidrag från CSN. Du kan låna till både kursavgifter och levnadskostnader från CSN till utbildningar som är berättigade till studiemedel. Genom att ta hjälp av en förmedlare för utlandsstudier, exempelvis Blueberry College & Universitet, kan du få kostnadsfri hjälp med CSN-ansökan och hela processen inför dina studier i Sydkorea.
Studentboende i Sydkorea
Seoul är den populäraste studieorten för internationella studenter, tack vare mångfalden av aktiviteter, nöjen och människor. Som student kan du bo i campusboende eller hitta boende själv utanför campus, och de flesta väljer att bo tillsammans med flera andra för att dra ner på kostnaderna. Du söker campusboende direkt via skolan, och priserna varierar beroende på vilket universitet eller vilken skola du ansöker via.
Om du väljer att hitta boende på egen hand är det rekommenderat att göra det på plats, eftersom många hyresvärdar inte annonserar på engelska sidor. Under tiden kan du bo på hotell, airbnb eller vandrarhem. Seoul är känt för sina “goshiwon”, som är små kompakta rum till ett billigt pris (2000-3000 SEK/månad). Goshiwons är mycket flexibla och du kan bo här i någon månad, eller flera år. Många studenter väljer därför att bo på ett av dessa, även om rummen oftast är mindre än 10 kvadratmeter och du delar badrum/kök med andra.
Den sydkoreanska kulturen
Sydkorea är ett modernt land med världsledande teknologi och en av världens mest välutbildade befolkning. Men det är också ett land med rötter i konfucianska värderingar och gamla traditioner, med en kultur som skiljer sig mycket från den svenska kulturen. Som gäst i landet är det därför bra att tänka på följande:
Visa respekt för äldre och överordnade
I många asiatiska länder är det viktigt att visa särskild respekt för föräldrar, lärare, chefer, äldre och andra överordnade. I Sydkorea görs detta exempelvis genom särskilda ändelser i det koreanska språket, bugningar när man träffas och genom att ta emot saker från äldre med båda händerna. Eftersom man inte alltid vet vem som är överordnad en själv, är normen att buga till alla man träffar som man inte känner bra (kompisar behöver inte buga till varandra). Som utlänning är det därför bra att iaktta vad andra gör i sociala sammanhang och göra samma sak.
Lär dig det koreanska alfabetet
Trots att det bor många utlänningar i Sydkorea, är det fortfarande många som inte pratar engelska - speciellt bland den äldre generationen. Om du besöker en restaurang i utkanten av Seoul eller reser till en mindre stad, kommer diverse saker som skyltar och menyer förmodligen inte ha engelska översättningar. Det kan därför vara bra att lära dig det koreanska alfabetet, hangul. Koreanska har många låneord från engelskan, så om du kan läsa tecknen kan du förstå vissa ord utifrån deras uttal. Choklad heter exempelvis 초콜릿 (uttalas “chokollit”) på koreanska. Hangul är väldigt enkelt att lära sig tack vare sin logiska struktur som till stor del liknar engelskan.
Förbered dig för många nyfikna frågor
I Asien råder andra normer gällande vad som är privat och vad som inte är det. Till exempel är det vanligt att du behöver fylla i vikt och längd vid en jobbansökan, och bli inte förvånad om främlingar frågar hur mycket du tjänar eller hur gammal du är. Mycket möjligt kommer du som utlänning få ännu fler frågor, i och med att det fortfarande är många i Sydkorea som inte haft mycket kontakt med människor från andra länder. Ta inte illa upp när du får frågor som du inte förväntar dig - de menar med all sannolikhet ingenting illa.
Topp 5 saker att göra i Seoul, Sydkorea
1. Besök alla 5 traditionella koreanska palats
Seoul är en unik stad där modernitet möter traditionell kultur, och där uråldriga palats ligger bredvid höga skyskrapor. Det finns fem palats i staden: Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace, Deoksugung Palace, Changyeonggung Palace och Gyeonghuigung Palace. Om du har på dig en hanbok (traditionell koreansk folkdräkt), får du gratis inträde till alla fem palats!
2. Upplev det kända koreanska nattlivet
En typisk utgång i Sydkorea börjar på en restaurang som både serverar mat och alkohol. Detta beror på att mat- och dryckeskulturen i Sydkorea är mycket sammanvävda. Efter mat eller barrunda är det vanligt att avsluta kvällen på en nattklubb eller en noraebang (karaoke). Octagon i Gangnam-distriktet av Seoul är ett populärt val, och har blivit rankad som en av de bästa nattklubbarna i världen.
3. Shoppa loss och ta med en bit av Sydkorea hem
Sydkoreanska saker har på senare år blivit mycket populärt runt om i världen, tack vare växande intresse för K-pop (koreansk popmusik) och K-drama (koreanska dramaserier). Vill du prova på koreansk mode, ska du besöka COEX Mall i Seoul – Asiens största underjordiska köpcentrum.
4. Prova sydkoreanska rätter och “street food”
Seoul har många matmarknader som säljer billiga och autentiska koreanska snacks. De största är Gwangjang market, Tongin Market och Namdaemun Market. Maträtter på dessa marknader kostar mellan 20-50 SEK och populära rätter som serveras här är tteokbokki (kryddstark riskaka), kimchi (fermenterad kål) och gimbap (risrullar med grönsaker).
5. Gå på en café-runda i centrala Seoul
Seoul har ett stort utbud av unika caféer som attraherar många turister varje år. Dessa har oftast ett tema eller motiv, till exempel Sherlock Holmes café, Hello Kitty café eller (tro det eller ej) bajscafé. För alla djurälskare, finns caféer med alla tänkbara levande djur som man kan klappa: exempelvis Thanks Nature Café (med två levande får) och Blind Alley (café med levande tvättbjörnar). Dessa finurliga caféer är perfekta för en eftermiddagsfika och kommer se bra ut i ditt Instagram-feed.
Användbara koreanska ord och fraser
Koreanskan har olika nivåer av formellt och informellt språk och meningsbyggnad beroende på vem du talar med (om personen är överordnad eller inte). Nedan är den formella versionen som du kan säga för att visa respekt till personen du pratar med.
Hej - 안녕하세요 (ahn-nyung-ha-se-yo)
Tack - 감사합니다 (gam-sa-ham-ni-da)
Här (kan användas för att få en servitris uppmärksamhet) - 여기요 (yuh-gi-yo)
Förlåt mig - 죄송합니다 (jweh-sung-hap-nee-da)
Var är _____? - ____어디예요? (____uh-di-eh-yo?)
*Toalett - 화장실이 (hwa-jang-shil-ee)
Sjukhus - 병원 (byeongwon)
Apotek - 약국 (yakguk)
Bank - 은행 (eunhaeng)
*observera att i koreanskan finns inte singular och plural på samma sätt som svenskan, så man säger t.ex. inte “en toalett, flera toaletter”. Om man vill fråga var toaletten finns, går det alltså bra att säga “Var är toalett?”