För dig som vill plugga i Frankrike!
Att studera utomlands är en unik möjlighet för dig som vill skaffa nya erfarenheter. Du lär känna nya kulturer och lär dig ett främmande språk, men framförallt får du minnen för livet och vänner från hela världen! Innan du ger dig av till en av de mest spännande perioderna i ditt liv är det bra att planera i tid och ta reda på nödvändig information om landet du vill bo i. På det sättet blir din tid utomlands så givande som möjligt.
» Hitta utbildningar i Frankrike
Snabbfakta om Frankrike
Språk Franska |
Huvudstad Paris |
Valuta Euro (€) |
Befolkning 65,233,271 |
Frankrike – Modet, kulturen och romantikens land
I Frankrike kan du som student på fritiden frossa i mängder av ost, goda viner, fantastiskt arkitektur och nytänkande mode. Landet är världens mest populära turistdestination och mottar varje år omkring 80 miljoner besökare. Något som är förståeligt då Frankrike har varit ett ledande kulturland i över 1000 år.
I huvudstaden Paris ligger ett av världens äldsta universitet Paris Universitée som bildades på 1100-talet. Universitetet är ett av världens viktigaste institutioner för högre utbildning och akademisk forskning.
Såhär är det franska utbildningssystemet uppbyggt
Högre utbildning i Frankrike erbjuds både vid universitet och högskolor. Universiteten i Frankrike följer den europeiska modellen med en treårig bachelor, efterföljt av en tvåårig master, och till slut en treårig doktorsgrad. I Frankrike kallas detta gradsystem för LMD (Licence, Master, Doctorat), där licence motsvarar en bachelor, master är en master, och doctorat motsvarar en doktorsgrad.
Högskolorna i Frankrike erbjuder yrkesutbildningar, där varje skola är begränsad inom ett visst kursområde. Här finner du konsthögskolor (les écoles d’art), arkitekthögskolor (les écoles d’architecture) och de så kallade IEP (instituts d’études politiques) som är statsvetenskapens högskolor. Andra högskoleutbildningar är exempelvis medicin, odontologi, farmaci, sjuksköterska och juridik.
Antagningen till de lägre universitetsutbildningarna, Bachelor/Licence, kräver att du har grundläggande behörighet från gymnasiet. I Frankrike heter det att du har tagit en Bac’en (Baccalauréat). Skolåret börjar i september eller oktober och slutar i maj eller juni, beroende på vilken institution du läser på. Undervisningen sker nästan uteslutande på franska, men det finns några undantag. Examen i Frankrike är till stor del baserad på innehåll i föreläsningar framför självständigt arbete enligt läroplanen.
Les grandes écoles – prestigefulla elitskolor
Det finns runt 300 grandes écoles i Frankrike. En grande école är en prestigefull elitskola som står högst upp i de europeiska rankningslistorna av franska skolor som utbildar lärare, forskare och bedrifts- och organisationsledare. Skillnaden mot andra högskolor är att les grandes écoles har ett väldigt begränsat antal studieplatser och därmed väldigt höga antagningskrav.
Eftersom skolorna är högt ansedda och svåra att komma in på ses de som väldigt prestigefulla. Här har merparten av Frankrikes politiska och vetenskapliga elit läst.
För att komma in på en grande école behöver du tidigare ha läst en tvåårig högre förberedande utbildning. Vissa grandes écoles tar in studenter direkt efter gymnasiet. En högre utbildning vid en grande école är tre år lång.
Vad kostar det att studera i Frankrike?
Vid offentliga universitet och högskolor ligger studiekostnaden på cirka 150 - 200 euro per år. Det är vad det kostar att skriva in sig på skolan. Vid privata skolor och på engelskspråkliga skolor varierar studieavgiften.
Att studera vid en grande école kostar mer än andra skolor, speciellt om du väljer en ekonomisk kurs. En ekonomisk kurs på dessa skolor kostar mellan 4 500 - 7 000 euro per år. Överlag kostar det ganska mycket att läsa på en grande école.
Det finns många olika utbildningstyper i Frankrike, men för att du ska få studiestöd måste utbildningen uppfylla de krav som ställs på svenska utbildningar. Hör efter med Centrala studiestödsnämnden, CSN, om den utbildning du är intresserad av ger möjlighet till studiestöd eller inte. Du ansöker om studiestöd efter att du fått antagningsbrev från skolan. Men du kan alltid höra av dig till dem redan innan för att fråga och få information.
Ansökningsdatum i Frankrike
Sista ansökningsdag till skolor i Frankrike varierar, både mellan skolor och städer. Till universitet i Paris är sista ansökningsdag oftast i mars, men andra universitet i landet har ofta öppet ansökningarna längre än så. Oftast är sista ansökningsdagen någon gång mellan april och juni. Information om antagningen och när du kan söka hittar du på universitetens egna hemsidor. Vid grandes écoles och andra specialiserade skolor är sista ansökningsdag oftast tidigare på våren.
Hur fungerar antagningen till franska universitet?
I Frankrike finns ingen central antagning till högskolor och universitet som i Sverige. Du måste alltså själv vända dig till de skolor du vill läsa på för att få information om hur du ansöker.
För att kunna söka ett bachelorprogram i Frankrike krävs det att du har fullständiga gymnasiebetyg. Många universitet har som krav att du gör ett språktest som du skickar med i din ansökan. De flesta utbildningarna ges på franska, men det finns ett par som ges på engelska (främst inom management och ekonomi). När du ansöker till ett franskt universitet skickar du en dossier som innehåller dina betyg översatta till franska, eventuella arbetsprover, språktest och ett personligt brev till varje skola. Skicka gärna med ett rekommendationsbrev skrivet av din fransklärare om du ska läsa ett program som ges på franska.
Ansökningsprocessen till universitet i Frankrike är uppdelad i två steg. Man söker först om antagning, och därefter registrerar man sig som student i Frankrike. När du är registrerad som student så måste du även anmäla dig till både undervisning och examen. Om du blir antagen kan du få hjälp med att anmäla dig till undervisning och examen av din skola.
Din ansökan värderas sedan av en antagningskommission som värderar din ansökan i två omgångar, först i början av juli och andra gången i början av september. Du kan räkna med att få svar strax före skolstart i september eller oktober.
Antagning till masterprogram i Frankrike
Önskar du att ta en masterexamen i Frankrike? För att kunna söka till ett masterprogram i Frankrike måste du först och främst ha tagit en relevant bachelorexamen, samt ha dokumenterade kunskaper i franska eller engelska, beroende på vilket språk utbildningen görs på. Det finns möjlighet att läsa ett masterprogram på engelska i Frankrike, men oftast måste du ha vissa franska kunskaper. Ansökan fungerar i övrigt på samma sätt som när du söker en bachelorutbildning.
Vad finns det för språktester?
I samband med att du söker till en fransk skola måste du ofta dokumentera dina kunskaper i det franska språket. Vanligtvis kräver universiteten i Paris alltid ett språktest av internationella studenter. Universitet i andra distrikt i Frankrike kan ibland låta dig slippa. De officiella franska språktesterna är DILF, DELF och DALF som administreras av Centre international d’etude pédagogiques.
Hur blir jag utbytesstudent i Frankrike?
Ungefär hälften av de svenska studenterna i Frankrike läser som utbytesstudent. Fördelen med att söka som utbytesstudent är att du kan ta vissa delar av din utbildning på en institution som det annars kan vara svårt att komma in på.
Kravet för att vara utbytesstudent i Frankrike är att du gått ett års heltidsstudier i Sverige innan du reser. Kursupplägget måste godkännas av din svenska institution på förhand för att de ska kunna säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av din studietid. Du som läser andra året eller högre på ett svenskt univierstitet eller högskola kan ansöka om en tid som utbytesstudent i Frankrike. Din skola kan hjälpa dig att komma i kontakt med ansvariga för utbytesprogram.
Många reser genom Eramusprogrammet som är EU:s utbytesprogram för studenter på högskolor och universitet. Det internationella kontoret på din skola kan hjälpa dig att ta reda på vilka skolor din skola har samarbete med och hur du gör för att söka till dem. Du som gör en utbytestermin/år genom Erasmus kan tillgodoräkna dina kunskaper du får utomlands i din examen du läser till i Sverige. Du kan också ta CSN-lån under tid tid i Frankrike. Beloppet är då högre än det du får i Sverige eftersom boendekostnaderna oftast är högre i andra europeiska länder.
Hur hittar jag ett studentboende i Frankrike?
Det kan vara svårt att finns studentboende i Frankrike, särskilt i Paris där hundratusentals studenter ska fördelas på en liten marknad av studentbostäder. Både franska och utländska studenter måste därför försöka söka boende på den privata boendemarknaden. Kostnaden för privata rum är ofta högre i centrala Paris än i andra städer. Det är betydligt enklare att hitta boende utanför Paris.
Du som ska flytta till Frankrike för att studera kan ta hjälp av olika förmedlingar och siter för att hitta din bostad. Tänk på att det är både bättre och lättare att hitta en bostad när du är på plats än att försöka hitta en från Sverige.
Behöver jag ett visum för att studera i Frankrike?
Nej! Du som är EU-medborgare har rätt att studera i Frankrike utan tillstånd och kan stanna fritt i landet under din utbildning sålänge du är inskriven vid ett godkänt universitet, har tillräckligt mycket pengar för att klara din studietid och har ett täckande sjukförsäkringskydd. Ta kontakt med ditt svenska försäkringsbolag – de kan hjälpa dig att skaffa en täckande sjukförsäkring inför din tid i Frankrike.
» Hitta utbildningar i Frankrike
Källa: swedenabroad.com, levaiparis.se