Civilingenjörsprogrammet är en utbildning som är väldigt populär och därmed även svårt att komma in på. Om betygen inte räcker till kan det känns omöjligt, men så behöver det inte vara. Det finns alltid en lösning - och den heter alternativt urval!
Alternativt urval - Matematik- och fysikprov
KTH och Chalmers har ett samarbete vad gäller alternativt urval till civilingenjörsprogrammet. Förutom betyg och högskoleprov så kan blivande studenter även konkurrera om platserna till utbildningen genom matematik- och fysikprovet. Testet ger inte behörighet till utbildningarna och den sökande måste ha grundläggande och särskild behörighet till civilingenjörsprogrammet. Om du inte har behörighet kan du få det genom att ansöka om validering av reell kompetens. Upp till en tredjedel av platserna på utbildningarna tillsätts utifrån resultatet på matematik- och fysikprovet.
Förslag på utbildningar
Vilka utbildningar gäller matematik- och fysikprovet för?
KTH
Civilingenjörsutbildningarna i Design och produktframtagning, Elektroteknik, Farkostteknik, Maskinteknik, Materialdesign, Teknisk fysik samt Teknisk matematik
Chalmers
Civilingenjörsprogrammen i Elektroteknik, Teknisk fysik, Teknisk matematik, Kemiteknik med fysik samt för civilingenjör/arkitektprogrammet Arkitektur och teknik och Automation och mekatronik
Hur går provet till?
Matematik- och fysikprovet genomförs en lördag i maj mellan kl. 9-16 med uppehåll för lunch mellan kl. 12-14. Provet består av två delar, men du kan välja att bara göra matematikdelen om du söker till ett program som räknar med den delen vid antagning. Du kan göra provet i Göteborg på Chalmers, i Stockholm på KTH och i Umeå på Umeå universitet. Du kan själv välja provort när du gör din anmälan. Det är endast de som har sökt någon av civilingenjörsprogrammen som listas ovan via antagning.se, anmält sig till provet och betalat anmälningsavgift på 100 kr som får skriva provet. Anmälan är öppen under en specifik period i april månad och sena anmälningar tas ej emot.
Först görs en matematikdel (3 h) och sedan en fysikdel (2 h) - resultatet av båda delarna sammanräknas. Du får inte använda några hjälpmedel när du gör provet, med undantag för papper och penna. .
Proven innehåller frågor med svarsalternativ, frågor där du ska ange ett svar och en uppgift där du måste svara med en fullständig lösning. En fullständig lösning behöver vara väl motiverad - det räcker inte med endast uträkning eller formler. Formelsamling är inte tillåten, liksom miniräknare. Om du har en funktionsvariation eller en funktionsnedsättning och skulle behöva längre provtid vid provtillfället, ska du ange detta i anmälningsformuläret. För att du ska få rätt till förlängd provtid behöver du skicka in ett intyg i samband med din anmälan. Intyget skickas till info@matematik-och-fysikprovet.se.
Läs mer om uppgifterna som förekommer på provet här!
Maxpoäng och meritvärde
Totalt antal maxpoäng på Matematik- och fysikprovet är 75 poäng - 45 poäng på matematikdelen och 30 poäng på fysikdelen. För att resultatet ska kunna räknas som ett meritvärde vid din ansökan till civilingenjörsprogrammen vid KTH och Chalmers så behöver du ha minst 30 poäng sammanlagt. Det meritvärde som du får på matematik- och fysikprovet hämtas automatiskt in på antagning.se. Tänk på att ditt resultat endast är giltigt för antagningen till samma år som du gjort provet. Ett lågt resultat på provet försämrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.
År 2024 genomförs provet lördag den 18 maj.
Så ansöker du till KTH och Chalmers via matematik- och fysikprovet
1. Anmäl dig till matematik- och fysikprovet här. Du betalar även anmälningsavgiften i samband med din anmälan. Kom även ihåg att anmäla om du har särskilda behov. Anmälan är öppen under en specifik period i april månad och sena anmälningar tas ej emot.
2. Ansök till det civilingenjörsprogram du vill studera via antagning.se. Anmälan är öppen mellan 15 mars och 15 april.
Validering av reell kompetens på Chalmers och KTH
Om du inte har den grundläggande eller särskilda behörighet som krävs för civilingenjörsprogrammet så kan du ansöka om så kallad validering av reell kompetens. Det kan du göra om du till exempel har längre arbetslivserfarenhet inom ingenjörsyrket, oavslutade akademiska studier i kombination med arbetslivserfarenhet eller en kvalificerad yrkesutbildning i kombination med arbetslivserfarenhet.
En validering kan ta lång tid, så du behöver inte vänta tills du gjort en anmälan till ett program. Kontakta Chalmers centrala studie- och yrkesvägledare för att få stöd och vägledning i processen. Om du anses ha rätt förutsättningar att klara studiera, får du styrka ditt kunnande genom en kompetenskartläggning. Genom kartläggningen prövas om du har kunskaperna som kan ge tillträde till fortsatta studier på ett specifikt ingenjörsprogram. Det kan också leda till att dina kunskaper tillgodoräknas, vilket kan förkorta studietiden. Den slutliga utredningen om eventuellt tillgodoräknande görs först om du blir antagen. Om underlaget bedöms som tillräckligt för en kompetenskartläggning och fortsatt prövning, det vill säga validering, får du ett förhandsbesked.
På KTH kan andra urvalsgrupper åberopas som är av en individuell karaktär, till exempel sociala eller medicinska skäl. Det krävs dock att du också har andra meriter som är särskilt kvalificerande för den sökta utbildningen, utöver det som gäller för behörighet. Kontakta KTH för mer information.
Prövning av andra urvalsgrunder kan göras, exempelvis om:
- Du har försökt att förbättra din konkurrenssituation, till exempel genom att göra högskoleprovet, arkitektprovet eller matematik- och fysikprovet, beroende på sökt utbildning.
- Du har ett meritvärde på betyg och/eller högskoleprov som inte väsentligt skiljer sig från det som krävs för ordinarie antagning.
- Du har inte fått extra stöd under tidigare skolgång, till exempel längre skrivtid på prov, och på så sätt redan kompenserats för dina särskilda skäl.
- Du har, genom tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet eller andra erfarenheter särskilda kunskaper eller förutsättningar för den utbildning du söker.
I din anmälan på antagning.se ska du utöver eventuella betygskopior även bifogad din motivering och andra handlingar som du vill ligger till grund för din prövning med andra urvalsgrunder. Den skrifliga motiveringen ska du skicka separat till Antagningsgruppen på KTH, 100 44 Stockholm senast sista anmälningsdag.
Alla som ansöker om att bli antagen utifrån andra urvalsgrunder och som har skickat in sin motivering kommer att prövas av grupp bestående av antagningshandläggare och samordnare för sökande med funktionsnedsättning.
Kontakt KTH
E-post: info@kth.se
KTH:s sida om särskilt urval
Kontakt Chalmers
E-post:vagledning@chalmers.se
Chalmers sida om reell kompetens
Matematik- och fysikprovet